4 udka bażancie po 200 g
piec na
z każdej strony po 3 minuty
wraz z
sokiem z 1 cytryny
125 ml (1/8 l) białego wina
2 łyżkami ziołowego octu
dokładnie wymieszać na marynatę, udka bażancie włożyć do marynaty na około 10 godzin, po wyjęciu udek bażancich z marynaty kontynuować ich pieczenia na sklarowanym maśle, skrapiając przy tym marynatą, oczyścić
ściąć twarde włókna zewnętrzne, umyć, pokroić na kawałki, dodać do udek bażancich i dalej razem piec, aż seler naciowy będzie miękki, wtedy całość doprawić do smaku.
obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki, krótko blanszować (obgotować)
roztrzepać ze
małą ilością soku z cytryny
solą
świeżo zmielonym pieprzem
w owalnej formie do zapiekanek układać warstwami plasterki kalarepy i jajeczną śmietanę ponownie przyprawić solą i pieprzem formę wsunąć na ruszt do piekarnika.
(uprzednio nagrzanym) około 200°C
(nie nagrzanym) około 180°C.
10-15 minut.
Podawać z ziemniaczanymi krokietami.
piec na
60 g masła sklarowanego
z każdej strony po 3 minuty
200 g galaretki pigwowej
wraz z
50 ml koniaku
sokiem z 1 cytryny
125 ml (1/8 l) białego wina
2 łyżkami ziołowego octu
dokładnie wymieszać na marynatę, udka bażancie włożyć do marynaty na około 10 godzin, po wyjęciu udek bażancich z marynaty kontynuować ich pieczenia na sklarowanym maśle, skrapiając przy tym marynatą, oczyścić
1 seler naciowy
ściąć twarde włókna zewnętrzne, umyć, pokroić na kawałki, dodać do udek bażancich i dalej razem piec, aż seler naciowy będzie miękki, wtedy całość doprawić do smaku.
Na zapiekane kalarepy
4 kalarepy (około 800-1000 g)
obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki, krótko blanszować (obgotować)
4 jajka
roztrzepać ze
125 ml (1/8 l) śmietanki kremowej (30%)
małą ilością soku z cytryny
solą
świeżo zmielonym pieprzem
w owalnej formie do zapiekanek układać warstwami plasterki kalarepy i jajeczną śmietanę ponownie przyprawić solą i pieprzem formę wsunąć na ruszt do piekarnika.
Temperatura zapiekania: w piekarniku tradycyjnym
(uprzednio nagrzanym) około 200°C
w piekarniku z termoobiegiem
(nie nagrzanym) około 180°C.
Czas zapiekania:
10-15 minut.
Rada:
Podawać z ziemniaczanymi krokietami.