Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierniczki

Składniki:
– 60 dkg maki,
– 2 jajka,
– 1/2 szkl. miodu i tyleż cukru,
– 6 dkg tłuszczu (może być nawet smalec),
– 1 dkg sody,
– przyprawa do pierników.

Wykonanie:
Miód roztopić, wsypać cukier i wrzucić tłuszcz, zagotować mieszając. Ostudzić i do letniej mieszaniny dać przesiana sodę i przyprawy, zmiksować. Przesiana mąkę wsypać do miski, dodać mieszankę i wyrabiać. Potem przenieść na stolnice i znów wyrabiać lekko podsypując mąka. Włożyć do miski i odstawić pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc, ale NIE W LODOWCE.
Wałkować po kawałku na ok. 1/2 cm. najlepiej miedzy dwoma foliami, można tez na laminacie posmarowanym oliwa i każdy kawałek znów wymiesić przed wałkowaniem, ale już nie podsypywać mąką. Wycinać kształty wg uznania i piec na lekko natłuszczonej blasze.
Upieczone pierniczki smarować lukrem: 10 dkg cukru pudru dobrze utrzeć / zmiksować z 1 białkiem do utrzymania białej masy. Smarować pierniczki i zostawić na noc w ciepłym, suchym miejscu.
Można otrzymać kolorowy lukier, dodając naturalne lub sztuczne barwniki: kakao, szafran, sok z buraka, sok z cz. porzeczek (fiolet), ze szpinaku, lub użyć gotowych barwników. Są dobre.

1 comment for “Pierniczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *