Składniki:
– 30 dkg cukru pudru,
– 6 białek,
– 15 dkg maki,
– 1 litr śmietany kremówki,
– kieliszek wiśniówki,
– 50 dkg drylowanych, ugotowanych i odcedzonych wiśni (proponuje z kompotu, może z konfitury),
– 10 dkg czekolady,
– 2 łyżeczki żelatyny.
Wykonanie:
Ubić sztywno białka dodając 17 dkg cukru pudru. Przesianą mąkę wymieszać z połową roztopionej czekolady, roztopionej w pól szklanki wody na gładko, delikatnie wymieszać z pianą i włożyć do wysmarowanej masłem formy.
Piec 20 min., wyjąć po ostudzeniu.
W czasie pieczenia ubić połowę śmietany, dodać pozostały cukier i wiśniówkę, następnie przygotowaną żelatynę (w proszku lub plastrach), ostudzoną i resztę płynnej śmietany. Tort przekroić na 3 części, dolna część pokryć ¾ osączonych wiśni i 1/3 masy śmietanowej.
Przełożyć tortem i pokryć tak samo i przykryć ostatnim krążkiem. Wierzch i boki posmarować resztą masy, przybrać wiśniami i skrobaną czekoladą.
Trzymać w lodowce 2 godz, przed podaniem.
Smażone wiśnie z konfitury jak najbardziej się nadają
3 comments for “Tort z Czarnego Lasu”