* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Kaczka oczyszczona – 1 szt.
- Nóżki wieprzowe pokrojone w kawałki (ok. 1 cm) – 500 g
- Szynka w kawałkach – 500 g
- Wywar (bulion) z kurczaka – 1 l
- Marchew krojona
- Cebula posiekana – 50 g
- Kabaczek pokrojony – 200 g
- Kapusta kiszona – 200 g
- Jabłko pokrojone w kostkę – 1 szt.
- Suszone grzyby – 50 g
- Bekon – 100 g
- Kabanos – 200 g
- Wino Madeira
- Cukier – do smaku
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę ponakłuwać tak, by podczas pieczenia wydostał się z niej tłuszcz. Następnie upiec w piekarniku (ok. 1 godz.), tłuszcz z kaczki użyć do usmażenia wieprzowiny i szynki. Następnie dodać część wywaru (bulionu) z kurczaka i włożyć do piekarnika. Kaczkę obrać ze skóry, pokroić mięso w kawałki. Podsmażyć cebulę na tłuszczu z kaczki, dodać do tego kabaczka, marchewkę, kapustę kiszoną – dusić ok. 8 minut. Dodać wieprzowinę i gotować resztę przez godzinę.
Autor: Kurt Scheller