Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa fasolowa Celiny

 

Składniki:

  • 50 dkg wołowiny z kością
  • 25 dkg kości wieprzowych
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki fasoli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta majeranku
  • szczypta kminku
  • liść laurowy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Fasolę zalać wodą i odstawić na 12 godzin, ugotować. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć włoszczyznę, listek laurowy, kminek wołowinę i kości wieprzowe, gotować około  godziny. Wyjąć wołowinę, zmielić, dodać roztarty czosnek, pieprz, jajko i wyrobić masę. Uformować kulki, dodać do wywaru. Dodać ugotowaną fasolę, majeranek, koncentrat pomidorowy i pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Gotować jeszcze około 15-20 minut. Zupa smakuje z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *