Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki w sosie śliwkowo-orzechowym


Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 4 łyżki masła
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 50 g orzechów laskowych
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • zioła
  • 100 ml oliwy
  • 100g suszonych śliwek
  • 100 ml słodkiego ciemnego piwa

    Sposób wykonania:

    1. Polędwiczki oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem oraz natrzeć czosnkiem po czym obsmażyć an rozgrzanym maśle.
      W między czasie na suchej patelni uprażyć orzechy, wówczas dodać do nich oliwę, suszone owoce oraz posiekaną natkę pietruszki.
      Marynatą zalać mięso i przełożyć do naczynia żaroodpornego i stawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na około 20 minut.
      Po tym czasie mięso wyjąć a do sosu wlać piwo o doprowadzić do wrzenia , wówczas dodać kawałek masła i polać mięso.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *