Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 4 średnie cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka Bazyli
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka cząbru
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki smalcu
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą , pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Włożyć do glinianego garnka, skropić, octem i olejem, oprószyć bazylią, estragonem, i cząbrem. Dodać ziele angielskie, przykryć i pozostawić na 10 godzin w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzać smalec, obrumienić mięso, podlać połową szklanki gorącej wody, przykryć i poddusić. Po 20 minutach dodać pokrojoną w plasterki cebulę, listki laurowe i pieprz, ponownie podlać wodą i jeszcze podgotować na małym ogniu kilka minut. Gdy mięso będzie miękkie, pokroić w plastry, wyłożyć na półmisek i posypać natką pietruszki. Wytworzony sos przetrzeć przez sito, wlać do sosjerki.