Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka na sposób marokański

Składniki:

 

  • 6 udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 20 suszonych śliwek bez pestek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kurkuma, cynamon, imbir do smaku
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone udka przyprawić solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzać olej, obrumienić na nim partiami udka. Dobrze rumiane udka przekładać do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić w plastry, dodać do udek, podlać wodą, chwilę gotować. Dodać przyprawy i obrany, posiekany czosnek, gotować kolejne 5 minut aż cebula zmięknie. Do naczynia dodać kolejne 2 szklanki gorącej wody, połowę suszonych śliwek. Zmniejszyć ogień i powoli, częściowo przykryte gotować około 45 minut lub krócej jeśli kurczak będzie miękki. Używając łyżki cedzakowej ostrożnie przełożyć udka na półmisek, przykryć folią aluminiową, wstawić do gorącego piekarnika aby mięso nie wystygło. Do pozostałego w naczyniu sosu dodać miód, sok z cytryny i resztę śliwek. Gotować na dużym płomieniu aż połowa sosu odparuje. Tak przyrządzony sos doprawić solą i pieprzem, polać nim gorące mięso wyjęte z piekarnika i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *