Składniki:
- 4 udka lub 8 podudzi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- szczypta mielonego kminku
- sól, pieprz
- 1 cytryna
- kilka całych naci pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać, zgnieść w prasce, wymieszać z połową łyżeczki soli. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, pieprz, sos sojowy, czosnek z solą i kminek. Marynatą polać umyte i osuszone udka, wymieszać masując, odstawić do lodówki na kilka godzin. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Mięso rozłożyć na blasze do pieczenie, i piec 15 minut obracając i polewając sosem. Cytrynę dokładnie obrać ze skórki i białej włókniny, pokroić w plastry, usunąć pestki. Podpieczone udka obłożyć plastrami cytryny, temperaturę piekarnika obniżyć do 170 stopni i piec mięso kolejne 40 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.