Składniki:
- 1/5 kg dyni
- 3 małe cebule
- 2 marchewki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 5 goździków
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru w proszki
- szczypta słodkiej papryki
- 300 ml śmietany
- sól, pieprz do smaku
- 1/5 l rosołu z kostki rosołowej
Sposób przyrządzenia:
Miąższ dyni kroimy w średniej wielkości kostkę, marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie, kiedy cebula jest już szklista dodajemy dynię i jeszcze przez chwilę smażymy .Dodajemy przyprawy do smaku i, gotujemy około godziny. Wszystko miksujemy na jednolitą masę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wlewamy zupę do talerzy na środek kładziemy łyżką kleksa ze śmietanyi rozprowadzamy.