Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z wołowiną, wieprzowiną i wędzonym kurczakiem

Ciasto na pizzę
Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 3 dag  żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • ok. 1,5 szklanki letniej wody

    Sposób przyrządzenia:
    Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.

    Sos do pizzy

    Składniki:

    • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki przegotowanej wody
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz
    • 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół

       Sposób przyrządzenia:
      Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.

      Wierzch pizzy

      Składniki:

      • 10 dkg pokrojonej w kostkę łopatki wieprzowej
      • 10 dkg pokrojonej w kostkę pieczeni wołowej
      • 1 wędzone udko z kurczaka wytrybowane, pokrojone w kostkę
      • 1 oczyszczona, pokrojona w paski czerwona papryka
      • 1 oczyszczona i pokrojona w paski zielona papryka
      • szczypta suszonego oregano
      • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
      • 20 dkg tartego żółtego sera
      • sól, pieprz
      • 1 łyżka oliwy

        Sposób przyrządzenia:
        Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę, smażyć 2 – 3 minut mieszając, dodać wieprzowinę i wołowinę, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, pikantnie przyprawić, wymieszać. Na posmarowanym sosem spodzie pizzy ułożyć schłodzoną zawartość patelni, posypać ziołami i tartym serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *