Składniki:
- 1 kg mięsa z kurczaka
- 20 dag wieprzowiny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 bułki kajzerki
- 1 szklanka mleka
- 1 kalafior
- 1 brokuły
- 2 łyzki oleju
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa
Wyknanie:
Mięso drobiowe i wieprzowe, opłukać, osuszyć, pokroić.Kalafiora i brokuły podzielić na małe rózyczki, umyć. Kalafiora, brokuły, cebulę, marchewkę, pietruszkę zalać zimną wodą i zagotować. Kalafiora brokuły i cebulę wyjąć jak tylko zmiękną. Marchewkę i pietruszkę gotować do czasu aż bedą miękkie. Mięso drobiowe i wieprzowinę obsmażyć na patelni z olejem, ostudzić. Bułki namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Mięso, bułkę, cebulę, marchewkę,pietruszkę zemleć w maszynce z drobnym sitkiem, wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku solą pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową, dodać pianę z białek i wymieszać. Podłużną formę (może być szklana) natłuscić, na środku ułozyć pasek z rózyczek kalafiora, po bokach kalafiora połozyć masę mięsną, na pasku z kalafiora ułozyć pasek z brokułów. Rozsmarować i lekko ubić mięsną masę tak aby przylegała do warzyw. Pasztet gotować w kapieli wodnej ok 2 godziny.
Przepis nadesłała na II Edycję konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18