Składniki:
- 3/8 l wody
- ¼ l octu
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 1 kg schabu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki smalcu
- 1 pojemniczek śmietany
- 2 łyżki mąki
Sposób wykonania:
Mięso zalać wodą wymieszaną z octem i liściem laurowym.
Odstawić na 3 dni.
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i natrzeć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Następnie wlać do mięso ¼ l wody oraz ¼ l marynaty w której się marynowało.
Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około1,5 godziny
W trakcie duszenia polewać pozostałą marynatą.
Pod koniec dodać jeszcze śmietanę.
Miękkie mięso wyjąć a sos doprowadzić do wrzenia dodać jeszcze ¼ l marynaty oraz mąkę wymieszaną z odrobiną wodą.
Doprawić do smaku i polać mięso pokrojone w plastry.