Składniki:
- 12 plastrów polędwicy wieprzowej
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 12 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 40 g masła
- 1 cebula
- wiórki masła
- 1 cebula
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 150 g twarożku ziołowego
- 1 trójkąt topionego serka
- 2 łyżki zielonego pieprzu
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
Mięso pokroić w plastry, które posmarować musztardą po czym każdy plaster owinąć boczkiem.
Następnie dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wyłożyć krążkami cebuli, ułożyć na nich mięso.
Posypać wiórkami masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.
W między czasie twarożek wymieszać z serkiem topionym, śmietaną, natką pietruszki oraz pieprzem.
Trzymać na małym ogniu aż ser się rozpuści.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zalać mięso serowym sosem.