Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek kielecki

Składniki:

    •    0,5 l zakwasu do żurku
    •    1 l wywaru warzywnego
    •    25 dag wędzonego boczku
    •    50 da białej kiełbasy
    •    20 dag wiejskiej szynki
    •    8 jajek
    •    kilka ząbków czosnku
    •    kilka suszonych grzybów
    •    liść laurowy
    •    ziele angielskie
    •    sól
    •    pieprz

     

    Sposób wykonania:
    Grzyby namoczyć po czym zalać je wywarem.
    Dodać jeszcze ziele angielskie, liść laurowy, kiełbasę oraz boczkiem.
    Całość ugotować, wówczas miękkie składniki wyjąć.
    Kiełbasę i boczek pokroić w plasterki a grzyby w paski.
    Składniki rozłożyć na talerzach dodając jeszcze połówki jajek ugotowanych na twardo oraz pokrojoną szynką.
    Następnie do wywaru dodać zakwas oraz czosnek roztarty z solą.
    Całość zagotować, doprawić do smaku i przelać na talerze.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *