Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemianki duszone z kiełbasą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu
  • 200 g cebuli
  • 1 łyżka mąki
  • 600 g białej kiełbasy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ziemianki obrać po czym pokroić na szerokie plastry, które przełożyć do garnka.
    Zalać je osolonym wrzątkiem.
    Trzymać na ogniu około5  minut po czym je odcedzić.
    Następnie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas oprószyć ją mąką, zarumienić i zalać bulionem.
    Gotować cały czas mieszając około 5 minut.
    Po tym czasie dodać ziemianki oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki.
    Trzymać jeszcze na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *