Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik duszony w pomidorach

Składniki:

  • 1 sprawiony królik
  • 12 pomidorów koktajlowych
  • 2 obrane, pokrojone cebule
  • 2 rozgniecione w prasce ząbki czosnku
  • ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • oliwa
  • 1 łyżka ulubionych posiekanych ziół
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Tuszkę królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Przygotować marynatę. 4 łyżki oliwy wymieszać z czosnkiem, ziołami, nasmarować mieszanką przeprawione wcześniej porcje królika. Jeśli królik był świeżo po uboju pozostawić go w lodówce do dnia następnego.
    W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, obrumienić na nim porcje mięsa, dodać cebulę i smażyć razem 5 minut. Do rondla dodać wino i na wolnym ogniu dusić kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia dodać obrane ze skóry pomidory. Po tym czasie skorygować smak sosu przyprawami i podawać z ulubionymi dodatkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *