Składniki:
- 350 g polędwiczki wieprzowej
- 400 ml mleczka koksowego
- 125 ml śmietanki koksowej
- 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z ½ limetki
- 5 liści limetki
- 4 małe papryczki chili
- 1 pęczek tajskiej bazylii
Sposób wykonania:
- Śmietankę kokosowa doprowadzić do wrzenia po czym nie przerywając mieszania dodać pastę curry.
Gdy pasta się rozpuści wlać mleczko i ponownie zagotować.
Następnie dodać wieprzowinę pokojoną w plasterki i trzymać na ogniu około 15 minut po czym dodać cukier, sos rybny, liście limetki, chili oraz sok z limetki.
Całość dokładnie wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii.