Składniki:
- 1 l wody
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- kawałek korzenia galangalu
- 1 pomidor
- 5 listków limetki
- 4 papryczki chili
- 1 ½ łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limetki
- 200 g polędwicy wołowej
- 1 pęczek natki kolendry
- sól
Sposób wykonania:
Polędwicę wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie ją wyjąć i pokroić w cieniutkie plasterki.
Następnie trawę cytrynową, papryczki chili oraz liście limetki zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Gotować około 5 minut, wówczas dodać sos rybny, pastę hili, sok z limetki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz plasterki wołowiny.
Trzymać na ogniu jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku i udekorować listkami kolendry.