Składniki:
- 70 dag żołądków z kurczaka,
- 45 dag włoszczyzny,
- 1/2 l rosołu (może być z kostki),
- 3 średnie cebule,
- 25 dag pieczarek,
- 200 ml śmietany,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Żołądki oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Zalać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości. Warzywa i pieczarki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do żołądków. Podlać śmietaną wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym. Dusić do miękkości warzyw. (w miarę potrzeby podlać odrobiną wody). Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko i z sezonową surówką.