Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort z różnych rodzajów ciasta.

 

Składniki:

 

  • 1 gotowy spód biszkoptowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki soku i 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 600 g białego sera
  • 100 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 500 g czereśni
  • 4 łyżki konfitur morelowych
  • 1 szklanka bitej śmietany

Przygotować masę:
żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Ser rozetrzeć, l /2 szklanki cukru i żółtka utrzeć, dodać ser. 2 łyżki soku i skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuścić podgrzewając, dodać do masy, wymieszać. Wstawić do lodówki. Zagotować z 1 1/2 szklanki wody z pozostałym cukrem. Czereśnie umyć, wydrylować, obgotować w wodzie z cukrem. Tortownicę wyłożyć folią, włożyć do niej biszkopt. Rozsmarować 1/2 masy, ułożyć czereśnie, rozłożyć resztę masy, wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Przełożyć na paterę. Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować na cienki placek, ułożyć na blasze. Piec ok. 10 min w temp. 220° C. Resztę soku cytrynowego utrzeć z cukrem pudrem. Ciasto ostudzić, posmarować kremem i udekorować według własego pomysłu.

2 comments for “Tort z różnych rodzajów ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *