Składniki:
- 70 dag wołowiny
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki tłuszczu
- 2 łyżki masła
- sól
- 2 pory
- 2 marchewki
- ½ selera
- 200 ml bulionu wołowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić na 4 plastry, które lekko zbić tłuczkiem po czym oprószyć pieprzem, obtoczyć w mace i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.
W między czasie obrać i pokroić warzywa.
Następnie mięso przełożyć do rondelka z rozgrzanym masłem.
Wrzucić warzywa, zalać bulionem i trzymać na ogniu około 40-50 minut.
Pod koniec duszenia wlać wino, sos sojowy oraz dodać posiekany czosnek.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.