Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa piwna z żółtym serem

Składniki:

  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki mąki
  • ½ l mleka
  • ½ l bulionu
  • 400 ml ciemnego piwa1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 łyżeczka zmielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 50 dag startego żółtego sera
  • 4 plastry bekonu

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę pokroić w kostkę, łodygi selera w talarki a pory w plasterki, które sparzyć wrzątkiem.
    Następnie wszystkie warzywa wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, dodać czosnek oraz listek laurowy.
    Całość obsmażyć, wówczas oprószyć mąką i trzymać na ogniu jeszcze około 3 minuty.
    Po tym czasie wlać piwo, mleko oraz bulion.
    Całość mieszając gotować około 5 minut.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, gorczycą oraz sosem Worcester.
    Następnie nie przerywając mieszania wsypywać ser.
    Podgrzewać aby ser sie roztopił ale nie gotować.
    Przed podaniem wyjąć listek laurowy i posypać podsmażonym na chrupko bekonem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *