Składniki:
- 2 bulwy selera
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml bulionu
- 100 ml madery
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól
Sposób wykonania;
Bulwy selera zalać osoloną wodą, gotować około 5 minut po czym je odcedzić i obrać.
Następnie wydrążyć z selera kulki specjalną łyżeczką, które skropić sokiem z cytryny.
Przełożyć kulki do rondelka, posypać je cukrem, skórką z cytryny oraz zalać bulionem i maderą.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie doprawić do smaku solą.
Następnie masło utrzeć z dodatkiem mąki, po czym dodać je do selerów.
Delikatnie mieszając całość podgrzać aż zacznie gęstnieć.