Składniki:
- 50 dag śledzi
- 200 ml wody
- 2-3 goździki
- 1 listek laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka pieprzu
- szczypta cukru
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 5 dag rodzynek
- 3 cebule
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Śledzie zalać wodą i odstawić aby namokły po czym pokroić je na kawałki.
W między czasie wodę z dodatkiem przypraw korzennych i cukru zagotować i trzymać przez chwile na ogniu aby wszystkie przyprawy puściły swój aromat, wówczas wodę przecedzić, wymieszać z winem i doprowadzić do wrzenia po czym dodać rodzynki.
Następnie śledzie układać w słoiku przeplatając je talarkami cebuli.
Zalać je przestudzoną marynatą i wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.