Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w białym winie

Składniki:

  • 50 dag śledzi
  • 200 ml wody
  • 2-3 goździki
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu
  • szczypta cukru
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 5 dag rodzynek
  • 3 cebule
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Śledzie zalać wodą i odstawić aby namokły po czym pokroić je na kawałki.
    W między czasie wodę z dodatkiem przypraw korzennych i cukru zagotować i trzymać przez chwile na ogniu aby wszystkie przyprawy puściły swój aromat, wówczas wodę przecedzić, wymieszać z winem i doprowadzić do wrzenia po czym dodać rodzynki.
    Następnie śledzie układać w słoiku przeplatając je talarkami cebuli.
    Zalać je przestudzoną marynatą i wstawić na noc do lodówki.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *