Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cebula duszona w winie

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu winnego

    Sposób wykonania;
    Cebulę drobno posiekać po czym zeszklić ja na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać tymianek, kolendrę, miód oraz imbir.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać przez chwilę na dużym ogniu.
    Następnie skropić całość winem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 50 minut co jakiś czas mieszając.
    Po tym czasie dodać szafran wymieszany z 1 łyżką wrzątku.
    Wymieszać i gotować chwilę bez przykrycia aby płyn odparował.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem winnym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *