Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony w białym winie

 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka zmielonej papryki
  • ¼ łyżeczki zmielonego kminku
  • ½ łyżeczki ostrej zmielonej papryki
  • 1 cebula
  • 200 ml białego wina
  • sól

 

 

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka podzielić na ćwiartki, które oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i natrzeć czosnkiem po czym obsmażyć je na rozgrzanym maśle.
    Następnie kurczaka ułożyć w brytfannie, posypać papryką, kminkiem, kolendrą oraz posiekaną cebulą. Na koniec skropić jeszcze wodą i przez chwilę dusić.
    Gdy mięso lekko się poddusi, zalać go winem i trzymać na małym ogniu około 60 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *