Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka pieczona w piwie z kminkiem

 

Składniki:

  • 4 małe golonki ze skórą
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • jagody jałowca
  • 300 ml jasnego piwa
  • sól
  • pieprz ziarnisty

 

 

Sposób wykonania:
Golonki zalać wodą, dodać pieprz oraz sól i gotować około 45 minut.
Po tym czasie golonki odcedzić, naciąć w kartkę i posypać kminkiem.
Następnie cebule posiekać i zeszklić ją na oleju, wówczas dodać kapustę, listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i jałowiec.
Zalać 200 ml piwa i dusić około 20 minut.
Całość wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Na kapuście ułożyć golonki i polać je piwem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25-30 minut.
W trakcie polewać piwem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *