Składniki:
- mąka pszenna 80 dag
- jajka 1 sztuka
- woda 1-2 szklanki
- słonina 16 dag
- ziemniaki 1,5 kg
- ser biały 40 dag
- smalec 12 dag
- cebula 12 dag
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki należy obrać i ugotować. Cebulkę należy pokroić w drobną
kosteczkę i zarumienić ją na tłuszczu. Ziemniaki po przestudzeniu należy
przekręcić przez maszynkę wraz z serem i cebulą, następnie doprawić do
smaku solą i pieprzem. Zagnieść gładką masę, rozwałkować, formować kulki
z masy. Z mąki, jajka i wody należy zagnieść ciasto, rozwałkować je i
szklanką wycinać koła. Koła należy wypełniać kulkami farszu, formować z
nich pierogi. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia
na wierzch, podawać polane tłuszczem masłem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos