Tilapia z tomatilos i avocado napełnionionym Maque Choux.
Skład:
- 4 filety tilapii (ponad 1/2 kg)
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- łyżeczka mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 limonka
- 1/2 średniej czerwonej cebuli, posiekanej
- ostra papryczka chili
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 8-10 owoców tomatillo* obranych z suchej skorki i pokrojonych w drobna kostkę
- 2 dojrzałe avocado
- 1/2 butelki jasnego piwa
- 2 łyżki siekanych listków kolendry ( lub natki pietruszki)
Maque Choux
Skład:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 posiekanej czerwonej cebuli
- 1 papryczka chili
- 4 kolby kukurydzy,
- troszkę cukru, szczypta cayenne, sól
- 2 łyżki masła
- sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
Posypać rybę solą, pieprzem, kminem i papryka (najlepiej wymieszać razem i posypać mieszanka). Rozgrzać gruba patelnie na średnim ogniu, wlać łyżkę oliwy i obrócić tak, aby całe dno było pokryte. Nagrzać ogniotrwały półmisek w ciepłym piekarniku. Smażyć rybę po 3 min. z każdej strony, aby zrobiła się matowa. Polać rybę polowa soku limonki i przełożyć ja na ciepły talerz, pokrywając folia, aby nie wystygła. Rozgrzać ponownie patelnie i wlać resztę oliwy. Na średnim ogniu szybko obsmażyć cebule, chili i czosnek przez minutę m/w. Dodać tomatillo z sokiem i pestkami. Całość doprawić grubą solą i smażyć ok. 5 min. na średnim ogniu.
Następnie wziąć druga patelnie i rozgrzać ja żeby zrobić maque choux. Do rozgrzanej patelni wlać łyżkę oliwy, posiekana cebulę, chili i czerwoną świeżą posiekana paprykę. Smażyć 2-3 min. Ściąć nasiona z kolb kukurydzy pionowo na talerzu zachowując sok. Dodać do patelni z cebula, wymieszać, doprawić cukrem, cayenne i sola, zagotować, zmniejszyć ogień na najmniejszy. Masło pokroić na małe kawałki i stopniowo dodawać do patelni, mieszając, dusić do uzyskania kremowego sosu, 5-7 min. Wtedy dodać piwo , sok z połowy limonki i kolendrę, dusić dalej 5 min i gorącym sosem polać cieple filety,
Ozdobić gałązkami kolendry, pietruszki lub selera.
Przekroić avocado, usunąć pestkę i wyjąc ze skórki, polać sokiem limonki i posypać lekko sola, położyć obok ryby, nakładając na nie mieszaninę maque choux i posypując wokół ciepłymi ziarnami kukurydzy. Podawać z limonowym sorbetem posypanym malinami i polanym likierem Grand Marnier (słynny pomarańczowy likier).
* tomatillo – małe zielone b. kwaśne owoce wyglądem przypominające pomidory, czym je zastąpić pozostawiam Waszej inwencji.
Rachael Ray tlum. Anerite