Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krokiety z szynki i sera

Składniki:

  • 10 dag mąki
  • ½ l mleka
  • 4 łyżki masła
  • 8 dag startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1 plaster posiekanej szynki
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • olej
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją mlekiem, wówczas dodać do niej ser oraz 2 żółtka.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż powstanie gładki sos, po czym odstawić go do ostygnięcia.
    Następnie sos podzielić na 3 części: do pierwszej dodać szynkę, do drugiej szczypiorek a trzecią pozostawić.
    Z sosów formować pałeczki na stolnicy wysypanej mąką.
    Obtoczyć krokieciki w jaku a potem w bułce tartej.
    Smażyć na rozgrzanym oleju około 15 minut.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Wandę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *