Składniki:
- 1/2 filetu z kurczaka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasolki czerwonej
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 4cm kawałek pora
- 1/4 główki kapusty pekińskiej
- 1/2 słoika majonezu Kieleckiego
- 2 łyżeczki przyprawy do dań kuchni meksykańskiej kamis
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 cebuli startej
Sposób przygotowania:
Majonez łączymy z startą cebulą i przyprawą do kuchni mexico oraz a czosnkiem granulowanym.
Fileta lekko rozbijamy i doprawiamy czosnkiem i tą przyprawą też i smażymy jak zwykłe kotlety panierowane w jajku i bułce.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki jak kto lubi, wsypujemy kukurydzę i fasolkę. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do miski z warzywami.
Całość zalewamy meksykańskim majonezem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.To prosta ale bardzo smaczna sałatka – możecie jeszcze do niej dodać ostrą papryczkę chili czerwoną dla zaostrzenia smaku.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Ewelosa
1 comment for “Meksykańska sałatka z pieczonego kurczaka”