Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: udka

Udka w zalewie

Składniki: 5 udek kurczaka 60 dag pieczarek olej 3 cebule 3 czerwone papryki Zalewa: 10 łyżeczek cukru 15 łyżeczek wody 10 łyżeczek maggi 10 łyżeczek octu jabłkowego przecier pomidorowy Sposób wykonania: Cebule pokroić w kostkę, paprykę w paseczki a pieczarki w plasterki i razem smażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie wszystkie składniki zalewy ,…

Kurczak sosie koperkowym

Składniki: 3 udka 2 papryki ½ op. mrożonego groszku cebula olej sól pieprz Sos: 2 szkl. beszamelu ½ pęczka koperku sok z 1 cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Udka podzielić na porcję, które oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie papryki pokroić w paseczki, cebule pokroić w krążki a…

Udka z szynką i serem

Składniki: udka z kurczaka szynka wędzona w plasterkach ser żółty w plasterkach tarta bułka sól pieprz olej jajko mąka Sposób wykonania: Z udek usunąć skórkę i usunąć kości po czym rozbić je lekko tłuczkiem i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie na każde udko położyć plasterek szynki , potem plasterek sera i składamy je na pół.…

Galantyna drobiowa

Składniki: 2 kostki bulionu ½ puszki kukurydzy 2 op. mrożonki bukiet warzyw 4 udka 1 op. żelatyny sól pieprz Sposób wykonania: Udka zalać wodą i ugotować  wywar aby po gotowaniu zostało ok. 2,5 l. Następnie udka podzielić na porcje a do wywaru wrzucić warzywa razem z kukurydzą i ugotować. Wówczas dodać mięso z kurczaka, kostki…

Faszerowane udka kurczaka

Składniki: 6 udek kurczaka 1 czerwona papryka 100 g startego sera 200 g pieczarek 1 cebula sól pieprz Sposób wykonania: Z udek delikatnie usunąć kości a mięso oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, po czym dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć. W między czasie paprykę pokroić w kostkę, wymieszać z…