Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mateusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 158 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Partia nr 11 #43807
    Mateusz
    Participant

    "Mak z bakaliami"

    Sk³adniki:
    2 szklanki maku
    5 dag fig
    10 dag orzechów
    15 dag rodzynków
    2-3 ³y¿ki miodu
    2 paczki cukru waniliowego
    3 ³y¿ki posiekanej sma¿onej w cukrze skórki pomarañczowej
    1. 5 szklanki cukru
    0.5 szklanki ¶mietanki

    Sposób wykonania:
    Mak sparzyæ wod± i pozostawiæ na noc. Nastêpnego dnia odcedziæ i zmieliæ dwu-, trzykrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszaæ z miodem, cukrem, ¶mietank± i pokrajanymi bakaliami, dodaæ cukier waniliowy i skórkê pomaranczow±. wy³o¿yæ na pó³misek, udekorowaæ po³owkami orzechów, Pozostawiæ w ch³odnym miejscu. Podawaæ na deser po wigilii lu po obiedzie pierwszego dnia ¶wi±t.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43806
    Mateusz
    Participant

    "Deser z p³atków owsianych"

    Sk³adniki:
    3 szklanki mleka
    3 czubiate ³yzki p³atków owsianych
    1 szklanka owoców ¶wie¿ych lub z kompotu (najlepiej truskawek, czarnych porzeczek, wi¶ni, malin)
    2 ³y¿ki cukru
    otarta skórka od cytryny (po uprzednim sparzeniu)

    Sposób wykonania:
    P³atki zalaæ na godzinê mlekiem, po czym gotowaæ na ma³ym ogniu, a¿ siê rozklej±. Nastêpnie przetrzeæ przez sito i os³odziæ. W salaterce lub w ozdobnym kuflu uk³adaæ warstwami mus z p³atków i owoce. Z wierzchu mo¿na posypaæ pokrojonymi bakaliami.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43805
    Mateusz
    Participant

    "Krem malinowy"

    Sk³adniki:
    0.5 kg malin
    1 szklanka mleka
    1 szklanka ubitej ¶mietany
    2 ³y¿ki ¿elatyny w proszku
    0.5 szklanki cuktu pudru

    Sposób wykonania:
    ¯elatynê rozprowadziæ niewielk± ilo¶ci± mleka (najlepiej na parze, nad wiêkszym garnkiem z gor±c± wod±), dodaæ do pozosta³ego mleka. Owoce utrzeæ z cukrem pudrem, dodajemy mleko, dok³adnie wymieszaæ. Na koniec dodaæ ubita ¶mietanê i roz³o¿yæ krem w miseczkach lub pucharkach. Pozostawiæ w ch³odnym miejscu, a podaj±c przybieraæ pozostawion± niewielk± ilo¶cia ¶mietany oraz malinami.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43804
    Mateusz
    Participant

    "Kisiel kakaowy"

    Sk³adniki:
    2.5 szklanki mleka
    1 p³aska ³yzka m±ki ziemniaczanej
    3 ³y¿ki kakao
    3-4 ³y¿ki cukru

    Sposób wykonania:
    M±kê ziemniaczan± wymieszaæ z cukrem i kakao, dodaæ 0.5 szklanki zimnego mleka, wymieszaæ. Pozosta³e mleko zagotowaæ. Do wrz±tku wlewaæ powoli przygotowane sk³adniki, ca³y czas mieszaj±c. Mieszaj±c doprowadziæ do wrzenia, wlaæ do salaterek pozostawiæ do ostudzenie. Mo¿na podaæ z bit± ¶mietan±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43803
    Mateusz
    Participant

    "Galaretka karmelowa"

    Sk³adniki:
    2 ³yzki cukru
    1.5 szklanki mleka
    2 ³y¿eczki ¿elatyny
    2 ³y¿ki cukru pudru
    0.5 laski wanilii
    0.5 szklanki s³odkiej ¶mietany

    Sposób wykonania:
    2 ³y¿ki cukru zarumieniæ na suchej patelni, uwa¿aj±c ¿eby siê nie przypali³, dodaæ 3 ³y¿ki wody, gotowaæ na wolnym ogniu, a¿ siê karmel ca³kowice rozpu¶ci, ostudziæ. ¯elatynê wymieszaæ z kilkoma ³y¿kami zimnej wody, a gdy napêcznieje dolaæ trochê wrz±cej wody i wymieszaæ. Mleko przegotowaæ z wanili±, wymieszaæ z karmelem i ¶mietank±, dodaæ rozpuszczon± ¿elatynê, zagotowaæ. Wlaæ do salaterek, pozostawiæ do ostygniêcia.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43802
    Mateusz
    Participant

    "Owoce w galarecie z bit± ¶mietan±"

    Sk³adniki:
    0.5 l kompotu morelowego
    0.5 l kompotu gruzkowego
    3 ³y¿eczki ¿elatyny
    1 szklanka ¶mietany
    0.5 szklanki cukru

    Sposób wykonania:
    Odcedziæ owoce, pokroiæ do¶æ grubo, u³o¿yæ w salaterkach. ¯elatynê wymieszaæ z kilkoma ³y¿kami zimnej wody, pozostawiæ a¿ napêcznieje, nastêpnie dolaæ trochê wrz±cej wody, rozpu¶ciæ ¿elatynê. Wlaæ do garnka sok z kompotów, dodaæ ¿elatynê, zagotowaæ, zalaæ owoce w salaterkach, pozostawiæ do wystudzenia. Ubiæ ¶mietanê dodaj±c cukier, przyozdobiæ ni± galaretkê.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43801
    Mateusz
    Participant

    "Napój mleczny z agrestu"

    Sk³adniki:
    2 szklanki mleka
    30 dag dojrza³ego agrestu
    1-2 ³y¿ki cukru
    1 paczka cukru waniliowego
    0.5 szklanki czerwonych porzeczek lub malin
    0.75 szklanki ¶mietany

    Sposób wykonania:
    Mleko zagotowaæ, ostudziæ. Agrest i porzeczki umyæ, oczy¶ciæ z szypu³ek i ogonków. Zagotowaæ 0.5 szklanki wody z dodatkiem cukru. Do wrz±tku wsypaæ agrest, ugotowaæ a¿ bêdzie siê rozlatywa³, ostudziæ. Do dzbanka wlaæ mleko, dodaæ agrest, ¶mietankê, cukier waniliowy i porzeczki. Porz±dnie ubiæ. Pozostawiæ na godzinê w ch³odnym miejscu.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43800
    Mateusz
    Participant

    "Deser kawowy"

    Sk³adniki:
    2 fili¿naki mocnej kawy
    0.25 szklanki wina s³odkiego lub pó³s³odkiego
    2 czubate ³y¿ki cukru
    3 ¿ó³tka
    lody np. waniliowe
    5 dag rodzynek
    owoce jagodowe

    Sposób wykonania:
    Kawê, wino, cukier i ¿ó³tka dok³adnie wymieszaæ w g³êbokiej misce, wsatwiæ naczynie do garnka z gor±c± wod± i ubijaj±æ trzepaczk±, podgrzewaæ na malutkim ogdiu, a¿ powstanie kremowa pianka. Do pucharków na³o¿yæ lody, polaæ je przestudzonym kremem kawowym, posypaæ rodzynkami, mo¿na przybieraæ owocami – np. wi¶niami, malinami, jagodamio itp.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43787
    Mateusz
    Participant

    "Makowiec"

    Sk³adniki:
    50 dag maku
    40 dag cukru
    10 jajek
    2 ³y¿ki tartek bu³ki
    2 krople olejku migda³owego

    Sposób wykonania:
    Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem na g³adk± masê. Mak sparzyæ, odcedziæ, zmieliæ dwukrotnie w maszynce. Mak dodaæ do jajek i powoli ucieraæ. Ubiæ na sztywn± pianê z bia³ek, wymieszaæ z mas± jajeczno-makow±, dodaæ tart± bu³kê i olejek. Ciasto ostro¿nie wlaæ do du¿ej tortownicy, wysmatowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o godziny. Ostudziæ w piekarniku. Mo¿na go przekroiæ i prze³o¿yæ mas±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43786
    Mateusz
    Participant

    "Krucho-dro¿d¿owe rogaliki"

    Sk³adniki:
    25 dag mas³a
    5 dag dro¿d¿y
    0.5 kg m±ki
    1 ³y¿eczka cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    2 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany
    powid³a lub d¿em

    Sposób wykonania:
    Dro¿d¿e, cukier i ¶mietanê rozmieszaæ, zostawiæ na parê minut a¿ urosn±. Z m±ki, mas³a i jajek, dodaj±c sól i wyro¶niête dro¿d¿e, zagnie¶æ ciasto, pozostawiæ w ch³odnym miejscu. Rozwa³kowaæ placki, przeci±æ na 4 czê¶ci, u³o¿yæ na nich powid³a, zawin±æ rogalik. Piec oko³o 40 minut w ¶rednio nagrzanym piekarniku.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43785
    Mateusz
    Participant

    "Ciastka z orzechów laskowych"

    Sk³adniki:
    25 dag orzechów laskowych (wy³uskanych)
    25 dag cukru pudru
    0.5 torebki cukru waniliowego
    1 jajko
    1 ¿ó³tko

    lukier:
    1 bia³ko
    4 ³y¿ki cukru pudru
    kilka kropel soku z cytryny

    Sposób wykonania:
    Orzechy zmieliæ w maszynce, dodaæ cukier puder i cukier waniliowy, ca³e jajko, ¿ó³tko. Utrzeæ na g³adk± masê. Przygotowaæ lukier, ucieraj±c bia³ko z cukrem pudrem i paroma kroplami soku z cytryny. Rozwa³kowaæ ciasto, pokroiæ na ma³e romby i polukrowaæ. U³o¿yæ ciastka na nie smarowanej blasze i suszyæ w nagrzanym piekarniku.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43784
    Mateusz
    Participant

    "Topielec"

    Sk³adniki:
    50 dag m±ki
    10 dag dro¿d¿y
    20 dag cukru
    5 ³y¿ek mleka
    20 dag mas³a
    3 jajka
    t³uszcz do smarowania formy

    Sposób wykonania:
    Odsypaæ 0.5 szklanki m±ki i odstawiæ. Jajka i cukier utrzeæ do bia³o¶ci, dodaæ dro¿d¿e ukrêcone z ³y¿eczka cukru, resztê m±ki, mleko i stopione mas³o. Wszystkie sk³adniki zagnie¶æ, lekko wyrobiæ i uformowaæ kulê. W³o¿yæ j± do naczynia z wod± o temperaturze pokojowej. Po up³ywie 3-5 godzin kula wyp³ynie na powierzchniê. Po wy³owieniu odcisn±æ j± z wody, dodaæ 0.5 szklanki m±ki i wyrobiæ. U³o¿yæ na wysmarowanej mas³em i wysypanej tarta bu³k± blasze i postawiæ w ciep³ym miejscu od wyro¶niêcia. Piec ¶rednio gor±cym piekarniku oko³o 3-40 minut.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43783
    Mateusz
    Participant

    "Placek wi¶niowy"

    Sk³adniki:
    1 kg wi¶ni
    25 dag m±ki
    25 dag mas³a
    25 dag cukru
    5 ¿ó³tek
    ma³a torebka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    t³uszcz do posmarowania formy i tarta bu³ka
    1 ³¿ka cukru pudru

    Sposób wykonania:
    Usun±æ pestki z wi¶ni i os±czyæ z soku. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem, dodaæ mas³o, utrzeæ. M±kê wymieszaæ z poszkiem do pieczenia, sol± i cukrem waniliowym, dodaæ do masy ma¶lanej, utrzeæ. Dodaæ wi¶nie, wymieszaæ i prze³o¿yæ do wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± formy. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o 40 minut. Po upieczeniu posypaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43782
    Mateusz
    Participant

    "Mazurek rodzynkowy"

    Sk³adniki:
    Ciasto:
    60 dag m±ki
    25 dag cukru
    25 dag mas³a
    25 dag rodzynków
    0.5 szklanki s³odkiej ¶mietanki
    3 ¿ó³tka
    1 jajko
    0.5 ³y¿eczki soli

    polewa:
    5 dag migda³ów
    bia³ko
    5 dag grubego cukru

    Sposób wykonania:
    Rodzynki umyæ. M±kê przesiaæ na stolnicê, zrobiæ wg³êbienie, dodaæ posiekane, oziêbione mas³o, rodzynki, cukier, ¶mietanê, ¿ó³tka i sól, zagnie¶æ ciasto. Odstawiæ na godzinê w ch³odne miejsce, po czym rozwa³kowaæ cienkie placki, smarowaæ je bia³kiem i posypywaæ posiekanymi migda³ami (bez skórki) oraz grubym cukrem. Uk³adaæ jeden na drugim w wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± formie. Piec oko³o 15 minut w ¶rednio nagrzanym piekarniku.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43781
    Mateusz
    Participant

    "Beza owocowa"

    Sk³adniki:
    10 bia³ek
    10 ³y¿ek cukru pudru
    cukier waniliowy
    10 dag ³uskanych orzechów laskowych lub migda³ów
    10 dag suszonych ¶liwek bez pestek
    10 dag suszonych gruszek lub jab³ek
    10 dag rodzynków
    2 ³y¿ki sma¿onej skórki pomarañczowej
    wi¶nie z kompotu
    tarta bu³ka i t³uszcz do smarowania formy

    Sposób wykonania:
    Suszone owoce namoczyæ na noc w niewielkiej ilo¶ci wody, odcedziæ i posiekaæ razem ze skórk± pomarañczow±. U³o¿yæ je na nat³uszczonej blasze, wysypanej tart± bu³k±. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, wymieszaæ z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, u³o¿yæ na owocach. Z wierzchu posypaæ posiekanymi orzechami (lub posiekanymi po sparzeniu i obraniu ze skórki migda³ami). Piec w s³abo nagrzanym piekarniku oko³o 25-30 minut, ciasto nie mo¿e siê zrumieniæ. Gotow± bezê przybaæ wi¶niami z kompotu.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 158 total)