Zwariowane jajka
Zwariowane jajka 4.61 out of 5 based on 413 voters.
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szkl. mleka
- 170 g cukru pudru
- ½ laski wanilii
-
Mleko zagotować z wanilią oraz połową cukru.
W między czasie białka ubić na sztywną pianę, wówczas nakładać delikatnie łyżką pianę na gotujące się mleko.
Trzymać do momentu aż wypłynie na wierzch, wówczas trochę jeszcze pogotować, obrócić, pozostawić jeszcze na minutę i wyjąć łyżką cedzakową.
Następnie żółtka ubić z resztą cukru stopniowo dodając ciepłe mleko, wówczas podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszać do zgestnienia kremu i odstawić do ostygnięcia.
Białka ułożyć w salaterce, zalać kremem i schłodzić w lodówce.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Młgorzatę T
- Szczegóły
- Kategoria: Jajka
- Opublikowano: czwartek, 26, luty 2009 08:27
- Małgorzata T