Zupa z kapusty i ziemniaków
Zupa z kapusty i ziemniaków4.44 out of 5 based on 333 voters.
Składniki:
Kluski:
Sposób wykonania:
-
Boczek i włoszczyznę zalać wodą i gotować do miękkości warzyw, wówczas wyjąć boczek, pokroić go w kostkę i przesmażyć na patelni na skwarki.
W między czasie posiekać kapustę, cebulę oraz czosnek i przesmażyć na rozgrzanym oleju po czym dodać do wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Trzymać na ogniu do miękkości składników, wówczas całość zmiksować na jednolitą konsystencję.
Do sera dodać bułkę tartą oraz wbić jajko.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na gorącą zupę wrzucać kluseczki, które najlepiej ucierać w durszlaku wprost do zupy.
Całość doprowadzić do zagotowania i na koniec podprawić śmietaną.
Przed podaniem posypać skwarkami.
- Szczegóły
- Kategoria: Kapuśniak
- Opublikowano: środa, 27, październik 2010 08:40
- Paula Iwanek
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa