Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa rybna z frykadelkami z sandacza

Składniki:

    Frykadelki:

    • 70 dag filetów z sandacza
    • 1 mała czerstwa bułka
    • 1 szklanka mleka
    • 1 mała cebula
    • zielenina
    • 2 jajka
    • masło

    Zupa:

    • pozostałości po filetowaniu sandacza
    • 1 łyżka masła
    • 2 cebule
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 1 papryczka chili
    • szczypta szafranu
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Rybę sprawić, wyfiletować, pozostawić pozostałości z filetowania na zupę. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, wraz z zieleniną posiekać, podsmażyć na łyżce masła.  Rybę zmielić. Dodać bułkę , podsmażoną cebulę i zieleniną, jajka, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować owalne frykadelki wielkości orzecha włoskiego, obsmażyć na maśle, odstawić. Resztki z sandacza zalać wodą, dodać obrane, doprowadzić do wrzenia, odszumować, dodać całą papryczkę, zmniejszyć ogień i powoli gotować. Cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić drobno. W rondlu rozgrzać masło, dodać warzywa, dusić 5 minut , przełożyć do zupy. Gotować jeszcze 45 minut, przecedzić, przyprawić, dodać frykadelki i powoli gotować przez 5 minut. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *