Zupa pokrzywowa z wędzonym boczkiem
Zupa pokrzywowa z wędzonym boczkiem5.00 out of 5 based on 12 voters.
Składniki:
- 1 kg młodych liści pokrzyw
- 600 g wędzonego boczku
- 1 szkl śmietany
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 żółtka
- sok z cytryny
- sól
Sposób wykonania:
Liście pokrzywy zalać wrzątkiem, posolić do smaku i gotować z dodatkiem boczku pokrojonego w kostkę oraz posiekanym czosnkiem.
Gdy boczek będzie miękki wyjąc go a wywar przecedzić, przecierając liście pokrzyw po czym dodajemy żółtka oraz śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem ponownie włożyć kawałki boczku. Podawać z grzankami.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: wtorek, 20, listopad 2012 08:56
- Halina
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa