Zupa kalafiorowa ( wiosenna )
Składniki:
- 250-300g wołowiny lub kurczaka
- jarzyny: marchewka, pietruszka, seler, por, kawałek kapusty
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 nieduży kalafior
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- natka pietruszki, koperek
- kostka bulionowa
- ½ łyżki masła
- ½ łyżki mąki
Sposób przyrządzenia:
Mięso gotujemy w 1.5 l wody, aż do uzyskania bulionu. Jeśli mamy kurczaka, to wrzucamy kostkę bulionową wołową a do wołowiny kostkę bulionową drobiową.
Oczyszczonego i umytego kalafiora gotujemy w całości, aż trochę zmięknie. Dzielimy go na cząstki, usuwając twarde części łodygi. Dodajemy jarzyny pokrojone lub starte na grubej tarce. Kroimy ziemniaki w kostkę. Wszystko razem gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Uzupełniamy wygotowaną wodę.
Z mąki i masła robimy lekką , złocistą zasmażkę i dodajemy do zupy. Ma nam tylko trochę zagęścić zupę, bardziej chodzi o smak, który uzyskamy. Wrzucamy trochę pokrojonego koperku i natki pietruszki ( dwa razy tyle, co koperku ).
Zagotowujemy.
Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Zupa jest lekka, aromatyczna i ma posmak rosołu. Polecam
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa kalafiorowa
- Opublikowano: wtorek, 26, kwiecień 2005 00:00
- Vjesja
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa