Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa kalafiorowa ( wiosenna )

Składniki:

 

  • 250-300g wołowiny lub kurczaka
  • jarzyny: marchewka, pietruszka, seler, por, kawałek kapusty
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 nieduży kalafior
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki, koperek
  • kostka bulionowa
  • ½ łyżki masła
  • ½ łyżki mąki

Sposób przyrządzenia:
Mięso gotujemy w 1.5 l wody, aż do uzyskania bulionu. Jeśli mamy kurczaka, to wrzucamy kostkę bulionową wołową a do wołowiny kostkę bulionową drobiową.
Oczyszczonego i umytego kalafiora gotujemy w całości, aż trochę zmięknie. Dzielimy go na cząstki, usuwając twarde części łodygi. Dodajemy jarzyny pokrojone lub starte na grubej tarce. Kroimy ziemniaki w kostkę. Wszystko razem gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Uzupełniamy wygotowaną wodę.
Z mąki i masła robimy lekką , złocistą zasmażkę i dodajemy do zupy. Ma nam tylko trochę zagęścić zupę, bardziej chodzi o smak, który uzyskamy. Wrzucamy trochę pokrojonego koperku i natki pietruszki ( dwa razy tyle, co koperku ).
Zagotowujemy.
Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Zupa jest lekka, aromatyczna i ma posmak rosołu. Polecam

2 comments for “Zupa kalafiorowa ( wiosenna )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *