Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa grzybowa (pieczarkowa) Babuni

Składniki:

  • 3 dkg suszonych grzybów leśnych
  • 30 dkg małych pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu mięsnego
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana kremówka – opcjonalnie

Sposób przyrządzenia:
Suszone grzyby zalać wrzątkiem (1 szklanka) odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie grzyby odcedzić zachowując wywar. Namoczone grzyby posiekać drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, a gdy stanie się szklista dodać czosnek, chwilkę smażyć mieszając. Trzony pieczarek przyciąć, kapelusze pokroić w plastry. Tak przygotowane pieczarki i namoczone, posiekane grzyby suszone dodać na patelnie, dusić mieszając przez 10 minut. W rondlu doprowadzić do wrzenia wywar mięsny, dodać zawartość patelni, gotować powoli przez około 1 godzinę. Zabielić i podawać z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *