Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa chrzanowa na wędzonce

Składniki:

  • 5 szklanek wywaru z wędzonki
  • 2 szklanki zakwasu na biały barszcz
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • ½ szklanki śmietany
  • 30 dkg szynki wieprzowej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mały słoiczek chrzanu
  • natka zielonej posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
     

Sposób przyrządzenia:
Wywar wymieszać z białym barszczem, zagotować i przyprawić kminkiem, solą i pieprzem do smaku. Zmiksować  śmietanę z chrzanem i kilkoma łyżkami zupy, wlać do zupy, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, powinna mieć kremową konsystencję. Po zmieszaniu składników, zagotować. Wędzoną szynkę  pokroić w paseczki  i na patelni na gorącym oleju  podsmażyć. Gotową zupę rozlać do talerzy, do każdego rozłożyć  paski szynki i posypać posiekaną zieloną natką  pietruszki.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *