Składniki:
- 5 szklanek wywaru z wędzonki
- 2 szklanki zakwasu na biały barszcz
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ szklanki śmietany
- 30 dkg szynki wieprzowej
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka oleju
- 1 mały słoiczek chrzanu
- natka zielonej posiekanej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wywar wymieszać z białym barszczem, zagotować i przyprawić kminkiem, solą i pieprzem do smaku. Zmiksować śmietanę z chrzanem i kilkoma łyżkami zupy, wlać do zupy, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, powinna mieć kremową konsystencję. Po zmieszaniu składników, zagotować. Wędzoną szynkę pokroić w paseczki i na patelni na gorącym oleju podsmażyć. Gotową zupę rozlać do talerzy, do każdego rozłożyć paski szynki i posypać posiekaną zieloną natką pietruszki.