Ziemniaki zapiekane z jajkiem
Ziemniaki zapiekane z jajkiem4.56 out of 5 based on 204 voters.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 8 dag tłuszczu
- 4 jajka
- sól
- pieprz
-
Obrane ziemniaki pokrajać w cząstki.
Włożyć na blachę dość grubo wysmarowaną tłuszczem, oprószyć solą, można posypać szczyptą kminku.
Podczas pieczenia już lekko rumieniące się ziemniaki można posypać drobno pokrajanym wędzonym boczkiem lub tłustą kiełbasą.
Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem z dodatkiem soli i pieprzu.
Zarumienione ziemniaki na chwilę wysunąć z pieca, łyżka polać równomiernie rozmąconymi jajkami i jeszcze na chwilę wsunąć do piekarnika.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Natalię
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: piątek, 11, wrzesień 2009 07:38
- Natalia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak