Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 4 dag margaryny
- 20 dag selera
- 8 dag oleju
- 10 dag startego sera żółtego
- 2 jajka
- 3 łyżki tartej bułki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ryż ugotować na sypko na wodzie z mlekiem i 2 dag tłuszczu.
W między czasie obgotować seler i następnie z połową ryżu zemleć.
Utrzeć żółtka z 2 dag margaryny, z białek ubić pianę włożyć do nich ryż z selerem oraz zieloną pietruszkę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wymieszać na końcu dodając lekko ubite białka.
Uformować wałek wyłożyć na stolnice posypaną tartą bulką i nożem odciąć równe kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w tartej bułce i usmażyć.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Weronikę