Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki zapiekane z bekonem i pomidorami

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 10 dkg bekonu lub boczku w plastrach
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki obrać, ugotować, schłodzić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w słupki. Na rozgrzanej patelni wytopić boczek, dodać cebulę, smażyć kilka minut nie rumieniąc, schłodzić. Ziemniaki wymieszać delikatnie z zawartością patelni, zmiksowanymi jajkami, roztopionym masłem, przyprawami. Masę przełożyć do wysypanej bułką tartą formy, ułożyć na wierzchu pokrojone w plastry pomidory. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Przed podaniem posypać zieleniną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *