Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki z pomidorami pieczone w folii

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 15 dkg tartego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypior

    Sposób przyrządzenia:
    Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową nasmarowaną masłem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry.  Plastry ziemniaków ułożyć na wyłożonej folią blasze, dodać posiekany szczypior, sól, pieprz, polać śmietaną. Całość przykryć drugim arkuszem folii i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 30 minut.  Po tym czasie usunąć folię która przykrywała piekące się ziemniaki, na ziemniakach rozłożyć  pokrojone w plastry pomidory, posypać serem. Blachę ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Przed podaniem posypać zieleniną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *