Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki pieczone z kminkiem i sezam

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka nasion kminku
  • sól, pieprz
  • olej
  • Sos tzatziki:
  • 1 ogórek
  • gesty jogurt bałkański
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, przełożyć na sito aby usunąć wydzielający się sok. Czosnek obrać, zgnieść w prasce. Obsączone ogórki, jogurt, czosnek i pieprz wymieszać, odstawić do lodówki.
    Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki. Połówki ziemniaków przyprawić, miejsce przecięcia posypać sezamem i kminkiem, ułożyć na blasze do pieczenia, zrosić olejem. Piec  w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C aż ziemniaki będą odpowiednio miękkie. Na talerzach układać warstwę sosu, a na nim pieczone ziemniaki i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *