Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczane gwiazdki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej odzie po czym je  odcedzić i zemleć w maszynce, wówczas dodać śmietanę oraz masło.
    Doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstała masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
    Nałożyć końcówkę „gwiazdkę” i wyciskać na blasze wyłożoną papierem pergaminowym.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec, aż się zarumienią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *