Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany fenkuł w pomidorowym sosie

Składniki:

  • 4 fenkuły
  • 3 pomidory
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka nasion sezamu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Z łodyg kopru odciąć listki i je posiekać a fenkuł przekroić wzdłuż na 4 części.
    Następnie z folii aluminiowej wyciąć 4 kawałki, które włożyć świeżymi ziołami na których ułożyć po 2 kawałki fenkułu.
    Folię zawinąć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 20 min.
    W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i posiekać, dodać listki kopru i wymieszać, dodać oliwę i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
    Upieczone fen kuły pokroić na plasterki, zalać pomidorowym sosem i posypać uprażonym sezamem i odstawić na 30 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tadeusza

     

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *